Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

27.7.17
0
V apríli tohto roku sa v stavebnej komisii objavil Návrh na prevod pozemkov parc. č 724/ 2 a 4, 728/15, 47, 48, 40 a 50 v k. ú. Rača na ulici Pri vinohradoch, ako prípad osobitného zreteľa. O prevod pozemkov žiadala firma Villa Vino Rača. Pokiaľ si nepozriete geometrický plán a nepoznáte ďalšie súvislosti, nie je to nič zaujímavé.

Veci sa však majú takto:

V roku 2008 bývalý starosta Ján Zvonár podpísal v mene našej mestskej časti Zmluvu o nájme nehnuteľnosti - stavby nachádzajúcej sa na Detvianskej ulici č. 1, na parcele č. 727/2 o výmere 624 m2, teda bývalý Slovenský katolícky kultúrny dom a neskôr kino Nádej, s firmou Villa Vino Rača a. s., zastúpenou Jánom Kramplom. Zmluvu podpísali na 30 rokov!

V roku 2012 terajší starosta Peter Pilinský k Zmluve o nájme podpísal dodatok.

Medzi pozemkami, o prevod ktorých Villa Vino Rača žiada, sú aj pozemky priamo sa dotýkajúce Predmetu nájmu, teda bývalého kina Nádej.

A v tomto momente si treba už položiť otázku, či je predaj týchto pozemkov v centre mestskej časti pre našu mestskú časť výhodný. Predali by ste pozemky okolo domu, ktorý je Váš, niekomu, kto je u Vás v nájme? Správny gazda určite nie. V starostlivosti o svoj majetok naša mestská časť ťahá za kratší koniec. Jeden zo súvisiacich pozemkov, pôvodne patriaci cirkvi, už stihla Villa Vino odkúpiť, hoci tak už dávno mala urobiť mestská časť. Villa Vino sa o svoj majetok stará a pozemky sceľuje.

Počas trvania stavebnej komisie vznikla diskusia o nevýhodnosti prevodu pozemkov. Ak však čakáte, že návrh bol jednohlasne zamietnutý, budete sklamaní. Starosta hľadal riešenie formou ďalšieho delenia pozemkov, aby uspokojil potrebu žiadateľa, teda firmy Villa Vino Rača.

Materiál k Návrhu prevodu pozemkov sa s malými úpravami napokon prejednával na rokovaní Miestneho zastupiteľstva až 4.7.2017, hoci bežné býva, že sa materiál z komisií prejednáva hneď na ďalšom zastupiteľstve, ktoré v tomto prípade bolo 23. mája. Pri hlasovaní sa pre neprítomnosť niektorých poslancov našťastie nenašla potrebná väčšina a predaj neprešiel.

Ale ako to dopadne neskôr? Villa Vino Rača žiada aj o odpredaj pozemkov pod bývalým Družstevným domom Račan. Ak sa im podarí pozemky odkúpiť, v podstate i v súlade s územným plánom im nič nebráni, budovu zbúrať a postaviť tam trebárs byty. Za 210 €/m2, z ktorých 40% dostane Hlavné mesto SR, nám uprostred obce môže vyrásť niečo, čo nebudeme schopní ovplyvniť.

Veľmi často sa u nás posudzuje predaj ako prípad hodný osobitného zreteľa v zmysle §9a ods. 8 písm. e) zákona SNR č 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov. V dôvodovej správe k návrhu tohto konkrétneho odpredaja sa uvádza, že pozemky a stavby vo vlastníctve žiadateľa a časť pozemkov, ktoré žiadateľ užíva, sú v tesnej blízkosti pozemkov v jeho vlastníctve. Nemali by sme v prvom rade brať viac než osobitný brať zreteľ na to, že dané pozemky, sú v tesnej blízkosti nehnuteľnosti a pozemkov v našom vlastníctve?

Monika Luknárová
poslankyňa MČ Bratislava-Rača

0 komentárov:

Zverejnenie komentára